DİŞ ETİ HASTALIKLARININ OLUŞUMU ve SINIFLANDIRILMASI
Dişlerin üzerinde yemek artıklarının birikmesi ile mikroorganizmaların çoğalması söz konusu olursa (plak oluşlumu) bu durum diş etinde iltihaba neden olmaktadır. İltihaplı diş eti, normale göre daha koyu renkli – kırmızı, kolay kanayan – örneğin diş fırçalarken, parlak yüzeyli ve şiştir.
Diş çevresi destek dokular; diş eti, diş kökü, çene kemiği ve dişin kökünü çene kemiğine bağlayan liflerdir ve bu yapı “periodonsiyum” adını alır. Eğer iltihap derin dokuları etkilememişse buna gingivitis (diş eti iltihabı) denir. Genellikle hastanın kendi bakımı ve profesyonel bir temizlik ile durum geriler ve dişetleri sağlıklı hale gelir.
diş eti iltihabı – Gingivitis, tedavi edilmezse kişinin genetik alt yapısı da buna yatkınsa, durum daha derin dokuları etkileyerek; diş çevresi dokuların iltihabı anlamına gelen periodontitis ortaya çıkar. Periodontitiste diş eti ile birlikte yukarıda belirtilen diğer dokuların da etkilendiği durumlar “periodontitis” olarak tanımlanır.
Periodontitisin belirtileri; diş etinde kanama, kırmızı/mavimsi-morumsu renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde yer değiştirme, aralanma, uzama, sallanma, abse oluşumu, hassasiyet ve kötü ağız kokusudur. Ağrı genellikle abse oluşumu ile birlikte görülür. Sonuçta periodonsiyumda enfeksiyon, estetik bozukluk, çiğneme kaybı ve yapılacak protezleri taşıyamayacak hastalıklı ve desteği azalmış bir altyapı meydana gelir.

Sistemik Hastalıklarla Birlikte Görülen Periodontitisle
Periodontitis; bazı kan hastalıkları, metabolik hastalıklar, genetik hastalıklar ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkların ağız içi belirtisi olarak da görülebilir. Tedavisi tip doktoruyla beraber yürütülür.
Nekroz Oluşturan Periodontal Hastalıklar
Dişler arasını dolduran üçgen şeklindeki diş etinin tepesinden başlayarak diş etinin yok olmasına(nekroz) ve tedavi edilmediğinde ilerleyerek kemik erimesine yol açan periodontal hastalıklardır. Sigara içenlerde, psikolojik stres altında olanlarda, ağız hijyeni çok kötü olanlarda, AIDS hastalarında daha sıklıkla görülür. Hastalar şiddetli ağrıdan şikayet ederler.
Diş Eti Absesi ve Periodontal Abseler
Diş etine batan yabancı maddeler diş etinde abse meydana getirir. İlgili bölgede kırmızı renk, şişlik ve hassasiyet vardır. İleri kemik erimesi olan ve tedavi edilmemiş vakalarda ise periodontal cep içindeki bakteri sayısının artması ile derin dokuları etkileyen periodontal abseler meydana gelir. Ağrı, şişlik, kırmızı - morumsu renk, kanama, cerahat akışı gibi belirtiler gösterir.