Endodonti

Endodonti
ENDODONTİ
Dental pulpa nedir ?

İçinde damarları, kan hücrelerini ve bağ dokularını barındıran yumuşak bir dokudur. Dişin içinde yeralır ve dişin kronundan kök ucuna ve çene kemiğine kadar uzanır.

Pulpa hastalandığında neler olur?
Pulpa zarar görüp hastalandığında ve kendini iyileştiremediğinde ölür. Pulpa ölümü en çok kırık bir dişe veya derin bir çürüğe bağlı olarak gelişir. Her iki durumda da bakteriler pulpaya ulaşmakta ve bir enfeksiyona neden olmaktadır. Eğer bu enfeksiyon tedavi edilmezse, kök uçlarında ve çene kemiğinde iltihap birikir ve abse denilen “cerahat dolu keseler” oluşur. Bu abseler ilerleyip dişin etrafındaki kemik dokusunda yıkım yapabilir.

Kanal tedavisi nedir?
Dişin içinde yer alan yumuşak damar-sinir uzantısının (dental pulpa) hastalıklarını tedavi etmek amacıyla yapılan işlemlerin tümüne kanal tedavisi denir. Yıllar önce, pulpası hastalanmış dişler ancak çekilmekteydi. Günümüzde ise, kanal tedavisi sayesinde hekimler dişleri ağızda tutarak tedavi edebilmektedir.
Kanal tedavisi nasıl uygulanır?
Tedavi, dişin durumuna göre 1-3 seans arasında sürebilir. Tedavi sırasında, diş hekimi hastalıklı pulpayı çıkarır, kök kanallarını dezenfekte eder, genişletir, şekillendirir ve son olarak da sıkıca doldurup örtüleme sağlar. Bazı durumlarda, pulpa odasına ve kök kanallarına bakterileri yok etmek amacıyla ilaç da konulabilir. Ağır enfeksiyon vakalarında, diş hekimi ağızdan da ilaç alınmasını önerebilir

Tedavisi Sonrası üstüne dolgumu yoksa kaplamamı yapılmalıdır?

Tedavisi sonrasında dişe eğer dişteki madde kaybı azsa dolgu yapılabilir. Ama genellikle madde kaybı çok olduğu için inley, onley veya porselen kaplama diş yaparak diş restore edilir. İnley ve onleyde dişteki çürük temizlenir ve dişin eksik olan kısmının ölçüsü alınır. Ölçü üzerinde dişin dolgusu yapılır. Dolgu maddesi olarak porselen veya kompozitler kullanılır. yapılan diş dişe uyumlandıktan sonra dolgu maddesi ile dişe yapıştırılır. Onley ve inleyler porselen dende yapılabilir. Diğer bir yöntem ise kaplamadır. Diş metal porselen veya zirkonyum porselen den yapılabilir.  Kanal tedavisi sonrasında diş zayıflar dolgu veya kaplama yapılana kadar hastanın buna dikkat etmesi sert şeyler yememesi gerekir. Sert şeyler yendiğinde dişte az veya çok kırılma görülmesi çok sıktır.

Tedavisinden Sonra ağrı olur mu?

Tedaviden sonra genellikle bir kaç gün dişte ağrı oluşabilir. Baskı ile oluşan hassasiyet normaldir. Ender de olsa tedavisi sonrası hastaya antibiyotik verilebilir. Ağrı için ağrı kesiciler önerilir. Bazen çok karşılaşmasak da Flare up veya alevlenme dediğimiz akut enflamasyon tablosu oluşur. Bu tabloda hastada çok şiddetli baskı ve dokunmada ağrı görülür. Çoğunlukla kendiliğinden geçse de geçme esnasında hastada ciddi rahatsızlığa neden olur. Hastalar bu dişin uzadığını hissederler.

Tedavisi Başarısız Olursa ne Olur?

Kanal tedavisi eğer ilk defa yapılıyorsa yüksek başarı oranı olan bir tedavi şeklidir. Bazen çeşitli nedenler ile kanal tedavisi sonrasında dişteki ağrı geçmeyebilir. Bazende kontrol sürecinde dişin kökünde iltihap görüntüsü oluşur işte bu iki durumda da dişlere yapılan kanal tedavisinin tekrarı yapılabilir. Kanal tedavisi yapılması gereken durumların bir tanesi de kök ucundaki iltihap veya kistlerdir. İltihap ve kist oluşmuş dişlere öncelikle kanal tedavisi yapılır. Hasta röntgen kontrolünde tutularak dişin kökündeki iltihabın geçmesi kontrol edilir. Kök ucundaki iltihabın kaybolmaması halinde cerrahi müdahale (apikal rezeksiyon) ile bölgeye müdahale etmek gerekebilir.

*Web sitemizdeki bilgiler kişileri bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışarak uygulayınız.