Diş Kaynakları (Odontojen) Enfeksiyonlar

DİŞ KAYNAKLI (ODONTOJEN) ENFEKSİYONLAR

Dişlerden kaynaklanan enfeksiyonların önlemi zamanında alınmazsa tedavi için geç kalınabilir ve ilgili diş veya dişlerin çekilmesi gerekir. Bu enfeksiyonlar kronik olarak seyredebildikleri gibi zamanla ilgili anatomik bölgelere yayılarak yüz ve loca abselerine sebep olabilirler bazen de patolojik lezyonlara dönüşebilirler. Çevredeki sağlıklı diş ve dokulara zarar verebilir ve hatta hastanın genel sağlık durumunu tehdit edebilirler. 

Bu tip durumların yaklaşımında antibiyotik kullanımı tek başına yeterli değildir ve mutlaka müdahale edilmelidir. Bazı vakalarda abse drenajı ile ilgili bölgedeki cerahatin boşaltılarak bakteri ve toksinlerin ortamdan uzaklaştırılması ve enfeksiyonun komşu dokulara yayılmasının engellenmesi gerekir.

Odontojen enfeksiyonlar ve travmalar nadiren osteomyelite yani kemiğin iltihaplanmasına ve beslenememesine neden olabilirler. Kemoterapi, malnutrisyon, alkolizm gibi vücut direncinin zayıfladığı durumlar ve diabet, radyasyon tedavisi, Paget hastalığı gibi kemiğin damarlanmasının bozulduğu durumlar osteomyelit gelişimine zemin hazırlar. Bu hastalarda mikroorganizmaların kemik içinde kontrolsüz yayılmasıyla osteomyelit tablosu gelişebilir. Doğru protokoller uygulanarak cerrahi tedavisi mümkündür.

. Ne zaman antibiyotik kullanılmalı?

Sadece doktorun uygun gördüğü durumlarda ve dozlarda kullanılmaları uygundur. Başlıca kullanıldıkları koşullar:

  • Sistemik enfeksiyon belirtilerinin varlığı (Ateş, halsizlik, lökositoz vb)
  • Yaygın şişlik ve şiddetli ağrı
  • Akut ve şiddetli enfeksiyon başlangıcı
  • Lokalize olmayan ve ilerleyen enfeksiyon
  • Standart cerrahi girişimlere yanıt alınamaması
  • Endokardit riski olan veya bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar