DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHİNG)
Günümüzün çağdaş insanı dişlerin estetikteki öneminin fazlasıyla farkındadır. İnsanlar düzgün dizime sahip, açık renkli doğal görünümlü dişlere sahip olabilmek için diş hekimlerine başvurmaktadır. Rengi değişmiş dişler kişinin sosyal ve psikolojik yapısını bozmaktadır.
Diş beyazlatma nedir?
Çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişleri beyazlatmak veya kişiye özel diş rengini birkaç ton açmak için kullanılan bir oksijenasyon yöntemidir.
Dışsal ve içsel sebepler nedeni ile dişlerde meydana gelen renk değişikliklerinin ortadan kaldırılıp dişleri tekrar doğal rengine ya da olmasını istediğimiz renge kavuşturmaktır.
Beyazlatma işlemi estetik diş hekimliğinde geniş bir yere sahiptir. Başarılı bir beyazlatma işlemi dikkatli bir teşhise ve hasta seçimine, uygun yönteme ve planlamaya bağlıdır.
Diş renklenmelerinin sebepleri nedir?
Diş renklenmelerini içsel ve dışsal sebepler olarak ayırabiliriz. Dışsal sebepler mine tabakasını içine alan ve diş macunu ve patlar ile uzaklaştırılabilen renkleşmelerdir. İçsel renklenmeler ise mine ve dentin yapısını içine alan; macun ve patlar ile uzaklaştırılamayan renkleşmelerdir.
–dışsal renklenmeler:
Sık rastlanan ve pek çok sebepten kaynaklanabilen renklenmelerdir. Genç hastalarda bunlar her renkte olabilir ve genellikle dişin dişetine yakın kısımlarında oluşur. Bu tip renklenmeler nasmyth zarının kalıntılarından, yetersiz ağız hijyeninden, mevcut restorasyonlardan, dişeti kanamasından, plak birikiminden, yeme alışkanlıklarından veya kromojen bakterilerden kaynaklanabilir. Yaşlı hastalardaki dışsal renkleşmeler dişeti dokularına yakın yerlerde kahverengimsi, siyah veya gri renklidir. Yetersiz ağız hijyeni, kahve, çay, kromojenik yiyecekler ve ilaçların etkisi ile plak bulunmayan yüzeylerde meydana gelir. Sigara da dışsal renkleşmelere sebep olmaktadır. Ağız içindeki dolgu ve kaplamalar da bu etkenlerden dolayı renklenebilir.
-İçsel renklenmeler :
Dişin mine veya dentin tabakasında meydana gelen renkleşmelerdir. Canlı, canlı olmayan ya da kanal tedavili dişler bu tip renklenmelerden etkilenebilirler. Canlı dişler, diş oluşumu sırasında renklenebilir ve bu durum genellikle birden fazla dişi etkiler. Genetik hastalıklar, ilaçlar (özellikle tetrasiklinler) , yüksek dozda flor alımı, çocuk hastalıklarına bağlı yüksek ateş ve travma içsel renklenmelere neden olabilir.
Canlı olmayan dişlerde meydana gelen içsel renklenmeler dişin sürmesinin tamamlanmasından sonra; pulpa enfeksiyonları, travma sonrası oluşan dejenerasyon, derin çürükler veya restoratif işlemler sırasında oluşan irritasyonlar sonucunda oluşur.
Hangi durumlarda beyazlatma yapılabilir?
- Sarı veya sarı-kahverengi renkteki dişler
- Hafif sarı ve gri tetrasiklin lekeleri
- Mine kaybı bulunmayan florozisli dişler
- Pembe – kahverengi porforia lekeleri
- Düzgün yüzeyli homojen renklenmeler
- Veneer kuron öncesi canlılığını kaybetmiş ve koyu renkli dişler
- Kompozit rezin restorasyonu öncesi koyu renkli dişler
Hangi durumlarda beyazlatma yapılmamalı?
- Pulpası aşırı derecede geniş dişler
- Çeşitli nedenlerle diş hassasiyetine sahip hastalar
- Fazla mine kaybına sahip dişler
- Çok sayıda ve geniş restorasyonlara sahip dişler
- Hamile veya emziren bayanlar
- Peroksit, lateks alerjisine sahip bireyler
- Fazla beklentili, sabırsız ve uyumsuz hastalar
- Süt dişleri
- Alkol ve sigara bağımlılığı
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışarak uygulayınız.
BEYAZLATMA TEKNİKLERİ
CANLI DİŞLERDE BEYAZLATMA TEKNİKLERİ
Canlı dişlerde beyazlatma tekniğine karar verirken dikkat edilecek noktalar; hangi tedavi veya kombinasyonların tercih edileceği, hastanın isteği, fiyat uygunluğu ve renklenmelerin uzaklaştırma zorluğudur. Beyazlatma işleminden önce beyazlatma işlemine etki edecek diş taşlar vs. gibi olumsuzluklar ortadan kaldırılmalıdır.
Canlı dişlerde beyazlatma teknikleri :
- Ofis tipi diş beyazlatma
- Evde diş beyazlatma
Ofis tipi beyazlatma:
Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi klinik ortamında hekim tarafından uygulanabilen ev tipi diş beyazlatmaya göre daha kısa sürede sonuç veren diş beyazlatma yöntemidir. Diş yüzeyleri cilalanır. Başlangıç fotoğrafları alınır ve renk skalası ile dişin tonu belirlenir. Beyazlatma işlemine geçilmeden önce ağız içinde ve etrafında zarar görebilecek yumuşak dokuları korumak için önlemler alınmalıdır.
Dişetlerini korumak için dişetlerinin üstü ışıkla sertleşen koruyucu tabaka ile kaplanarak beyazlatma ajanının dişetlerine ulaşması engellenmiş olur. Bunun yanı sıra dişetleri ve dudaklara vazelin ya da kakao yağı sürülebilir. Ağız açıcı ekartörler ya da rubber dam uygulamaları ile de beyazlatma materyalleri ile istenmeyen temaslarda oluşabilecek zararlı etkilerden korunma sağlanmış olur.
Koruyucu önlemler tamamlandıktan sonra diş yüzeylerine 1-2 kalınlığında beyazlatma beyazlatma ajanı sürülür. Beyazlatma işleminde LED ışıkları, lazer de kullanılabilmektedir. Beyazlatma seanslarının süresi ortalama 30-45 dk dır. Seans sonrası dişler yıkanıp temizlenir. Dişetleri kontrol edilir. İstenilen sonuç elde edilemez ise bu seanslar tekrarlanır. Yaşlanma ile olan renkleşmelerde,fluoroz renkleşmesinde ve tetrasikline bağlı renkleşmelerde seans sayısında artış olabilmekle beraber ofis ve ev tipi beyazlatma kombine olarak uygulanabilmektedir.
Beyazlatma seansları sonrası dişlerde hassasiyetler meydana gelebilir. Bunu önlemek amacı ile potasyum nitrat ya da flor jelleri uygulanabilir. Hastaya nonsteroid, antienflamatuar analjezikler önerilebilir.
İlk birkaç gün aşırı soğuk ya da sıcaktan kaçınılmalıdır. Bleaching sonrasında her hastanın uyması gereken bir diyet listesi vardır. Her türlü renk verici yiyecek ya da içecek yasaktır. Özellikle ilk 3 gün çok hassastır, fakat idealinde 1 hafta–10 gün dikkat edilmelidir. Sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici koyu renk barındıran ürünler işlem bitimini takiben 1 hafta süreyle kullanılmamalıdır.
Evde yapılan beyazlatma (home bleaching);
Sizden alınan ölçülerle hazırlanan plakları günde bir kaç saat takarak bayazlatma işlemini evinizde yaparsınız. Doktorunuzun önerdiği miktardaki ağartma jelini plağın dişlerinizin ön yüzüne denk gelecek kısmına koyar, plağı ağzınıza yerleştirirsiniz. Bir iki hafta kullanım sonucu istediğiniz renge kavuşabilirsiniz. Evde yapılan ağartma yöntemiyle özellikle kanal tedavisi görmüş canız dişlerdeki koyu renk giderilemeyebilir. Ya da tetrasiklin lekeleri dediğimiz lekeler için sonuç alınmayabilir. Çünkü ağartma jelinin konsantrasyonu diş veya dişetlerinize zarar gelmesin diye düşük tutulmuştur. Bunun için muhakkak hekiminize danışmanız gerekmektedir.
Kanal tedavisi görmüş dişler beyazlatılabilir mi?
Kanal tedavisi görmüş (koyulaşmış) dişin özel beyazlatıcılarla beyazlatılması mümkündür. Diş hekimi iki-üç seansta uygulayacağı ilaçlarla koyulaşan dişleri beyazlatabilir.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışarak uygulayınız.
Beyazlatmadan sonra dikkat edilcek hususlar;
Beyazlatma süresince dişlerin geçirgenliği artar. İçtiğimiz kahve 1 birim yerine 3 birim boyuyor demektir. Hassasiyetin artma sebebi de bu geçirgenliğin artmasıdır. Beyazlatma işlemi sonrasında 24 saat içinde çakma şeklinde hissedilen hassasiyetler olabilir. İşlemden yarım saat önce ve işlem sonrasında alınan ağrı kesici bu hassasiyeti azaltacaktır.
Beyazlatma reaksiyonu 24 saat süreyle devam eder. Bu nedenle işlem sonrası 1 hafta süreyle renklendirici herhangi bir besin (kırmızı şarap, köri soslu besinler, meyve suları, salçalı besinler, çay ve çay çeşitleri, kahve vs.) yiyip içilmemesi gerekmektedir.
İşlem sonrası 1 hafta süreyle hiç sigara içilmemesi, daha sonra da azaltılmasını tavsiye ederiz. İşlem sonrası tüketilen asitli içecekler hassasiyeti arttırabilir. Bu nedenle 24 saat süreyle bu tür içecekler tüketilmemelidir.
Dişlerin temizliği aynı şekilde yapılmaya devam edilir.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışarak uygulayınız.