BEYAZLATMA TEKNİKLERİ
CANLI DİŞLERDE BEYAZLATMA TEKNİKLERİ
Canlı dişlerde beyazlatma tekniğine karar verirken dikkat edilecek noktalar; hangi tedavi veya kombinasyonların tercih edileceği, hastanın isteği, fiyat uygunluğu ve renklenmelerin uzaklaştırma zorluğudur. Beyazlatma işleminden önce beyazlatma işlemine etki edecek diş taşları vs. gibi olumsuzluklar ortadan kaldırılmalıdır.
Canlı dişlerde beyazlatma teknikleri :
- Ofis tipi diş beyazlatma
- Evde diş beyazlatma
Ofis tipi beyazlatma:
Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi klinik ortamında hekim tarafından uygulanabilen ev tipi diş beyazlatmaya göre daha kısa sürede sonuç veren diş beyazlatma yöntemidir. Diş yüzeyleri cilalanır. Başlangıç fotoğrafları alınır ve renk skalası ile dişin tonu belirlenir. Beyazlatma işlemine geçilmeden önce ağız içinde ve etrafında zarar görebilecek yumuşak dokuları korumak için önlemler alınmalıdır.
Dişetlerini korumak için dişetlerinin üstü ışıkla sertleşen koruyucu tabaka ile kaplanarak beyazlatma ajanının dişetlerine ulaşması engellenmiş olur. Bunun yanı sıra dişetleri ve dudaklara vazelin ya da kakao yağı sürülebilir. Ağız açıcı ekartörler ya da rubber dam uygulamaları ile de beyazlatma materyalleri ile istenmeyen temaslarda oluşabilecek zararlı etkilerden korunma sağlanmış olur.
Koruyucu önlemler tamamlandıktan sonra diş yüzeylerine 1-2 mm kalınlığında beyazlatma ajanı sürülür. Beyazlatma işleminde LED ışıkları, lazer de kullanılabilmektedir. Beyazlatma seanslarının süresi ortalama 30-45 dk dır. Seans sonrası dişler yıkanıp temizlenir. Dişetleri kontrol edilir. İstenilen sonuç elde edilemez ise bu seanslar tekrarlanır. Yaşlanma ile olan renkleşmelerde,fluoroz renkleşmesinde ve tetrasikline bağlı renkleşmelerde seans sayısında artış olabilmekle beraber ofis ve ev tipi beyazlatma kombine olarak uygulanabilmektedir.
Beyazlatma seansları sonrası dişlerde hassasiyetler meydana gelebilir. Bunu önlemek amacı ile potasyum nitrat ya da flor jelleri uygulanabilir. Hastaya nonsteroid antienflamatuar analjezikler önerilebilir.
İlk birkaç gün aşırı soğuk ya da sıcaktan kaçınılmalıdır. Bleaching sonrasında her hastanın uyması gereken bir diyet listesi vardır. Her türlü renk verici yiyecek ya da içecek yasaktır. Özellikle ilk 3 gün çok hassastır, fakat idealinde 1 hafta–10 gün dikkat edilmelidir. Sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici koyu renk barındıran ürünler işlem bitimini takiben 1 hafta süreyle kullanılmamalıdır. Daha detaylı bilgi için lütfen hekiminize başvurunuz.
Evde yapılan beyazlatma (home bleaching);
Sizden alınan ölçülerle hazırlanan plakları günde bir kaç saat takarak bayazlatma işlemini evinizde yaparsınız. Doktorunuzun önerdiği miktardaki ağartma jelini plağın dişlerinizin ön yüzüne denk gelecek kısmına koyar, plağı ağzınıza yerleştirirsiniz. Bir iki hafta kullanım sonucu istediğiniz renge kavuşabilirsiniz. Evde yapılan ağartma yöntemiyle özellikle kanal tedavisi görmüş canız dişlerdeki koyu renk giderilemeyebilir. Ya da tetrasiklin lekeleri dediğimiz lekeler için sonuç alınmayabilir. Çünkü ağartma jelinin konsantrasyonu diş veya dişetlerinize zarar gelmesin diye düşük tutulmuştur. Bunun için muhakkak hekiminize danışmanız gerekmektedir.
Kanal tedavisi görmüş dişler beyazlatılabilir mi?
Kanal tedavisi görmüş (koyulaşmış) dişin özel beyazlatıcılarla beyazlatılması mümkündür. Diş hekimi iki-üç seansta uygulayacağı ilaçlarla koyulaşan dişleri beyazlatabilir.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışarak uygulayınız.